Påminnelsens makt

Det finns en enorm vinning i att jobba med påminnelser. Samtidigt kan det lätt skapa en inre stress när notisernas plingande stör vår koncentration och ett alarm ringer och avbryter mitt i en konversation. Och om man inte medvetet styr sina påminnelser så att de faktiskt gagnar en, riskerar de att bli en ytterligare del av den redan så stora prestationshetsen. Så hur kan man då använda påminnelser till sin egen fördel?

Jag jobbar med påminnelser på massvis av olika sätt, beroende på situation, tidigare erfarenheter, behov och förutsättningar. Exempelvis har jag citat uppsatta på flera olika ställen som jag ser dagligen för att hjälpa mig med mitt mindset. Det är visuella påminnelser som hjälper mig tänka fler tankar som gagnar mig. Jag har min visionboard som påminner mig dagligen om mitt varför och min långsiktiga vision. Jag har böcker jag läser och poddar jag lyssnar på för att påminna mig om att både slappna av samt att lära mig något nytt varje dag.

Jag har utvecklats väldigt mycket när det kommer till just påminnelser. Jag minns så tydligt när jag var ny i karriären och ville komma ihåg precis allt, jag hade långa listor, digitala påminnelser, och en papperskalender där ytterligare påminnelser fanns. Men de skapade en enorm stress inom mig, och även känslor av otillräcklighet, eftersom jag väldigt sällan hann klart allt som fanns på listan och ständigt behövde flytta runt i min digitala kalender för att saker kom emellan. Det var mycket yttre omständigheter som styrde mina påminnelser och hur jag prioriterade i mina listor. Reflektion var något jag gärna ville få till, men som jag ofta strök eller inte ens skrev med för att det kändes helt omöjligt att hinna med. Jag minns att vi ofta skrattade åt detta, för att det var så svårt för så många av oss i teamet att få till just reflektionen.

Såhär i efterhand, massvis av år senare, har jag lärt mig att LESS IS MORE. Mindre antal saker att göra, men med mycket mycket mer kvalitet och energi bakom dem, samt en klar koppling till mitt varför, det är devisen nu istället. Och att det faktiskt också är ganska svårt att se det, om jag inte prioriterar min reflektion. 

För mig har denna resa handlat väldigt mycket om vad som faktiskt fungerar bäst för mig, och vilka förutsättningar jag har i varje enskild situation. Det handlar mycket om att testa mig fram och utvärdera, och det är verkligen inte skrivet i sten, utan förändras ganska mycket tillsammans med min egen cykel och utveckling. Det handlar också så otroligt mycket mer om mig och det inre ledarskapet, än om de yttre förväntningarna och omständigheterna.

Vilka påminnelser fungerar bäst för dig? Och vilka fungerar inte alls?

Tillbaka till artikeln

Lämna en kommentar